živé vysíláníživé vysílání ohlásit závaduohlásit závadu počasí webkamera virtuální prohlídky

Novinky z knihovny

Co nového v knihovně…

Prázdniny překročily svoji polovinu. Děti jsou na táborech, u babiček a dědečků, dospělí  (někteří) si užívají dny dovolené. Jsou však místa, kde se čas nezastavil ani v létě.
Jedním takovým je i městská knihovna Egona Hostovského v Hronově, která je od počátku května ve znamení rekonstrukce.
Pojďte se podívat, jak práce pokročily. Stavební úpravy byly dokončeny, probíhají obklady schodišť, instalace výtahu a jeho zkušební provoz. Kanceláře i prostory půjčoven jsou vymalovány, vyměněny byly některé vysloužilé radiátory. Veškeré elektroinstalace a přípojky pro výpočetní techniku a zabezpečovací systém byly zdárně instalovány a čekají na zapojení. V současné době se knihovna připravuje na vybavení novým nábytkem firmy Intebo Šebek, průběžně bude dodána a zprovozněna výpočetní technika. V přípravné fázi je rovněž kolaudace celého prostoru. V závěru srpna začneme stěhovat kanceláře, v prvních dnech září nastoupí stěhovací firma z Hradce Králové. Tím vypukne hlavní přesun knihovního fondu a části inventáře z tělocvičny základní školy. Čeká nás několik velmi náročných týdnů. Není lehké dát knihovně řád, musí vyhovovat čtenářům i personálu. Urovnat tisíce knih do nových regálů, přesně podle abecedy připravit depozitáře knih. Za provozu již nebude čas hledat kde je Zločin a trest, Babička nebo Život včel, nemluvě o dalších poskytovaných službách.  Automatizovaný knihovnický systém Clavius musí bezchybně pracovat, fronty před pultem nemá nikdo rád a těm se asi zpočátku nevyhneme.
Zatímco se bouralo a stavělo, ve školní třídě v Palackého ulice probíhala běžná „knihovničina“ a další práce související s česko-polským projektem. Nakoupeno a uloženo do databáze bylo bezmála 400 nových knih pro všechny věkové kategorie. Na čtenáře čeká také řada titulů společenských i odborných periodik, přibyly i nové. Založena byla Pamětní kniha naší dlouholeté partnerské spolupráce s městskou knihovnou v Kudowě Zdroji včetně fotodokumentace. Jsou připraveny nové společné akce pro polské a české děti i dospělé, včetně dalších pro hronovskou veřejnost.
Ve čtvrtek 17. září 2009 se v 8,30 znovu otevřou dveře městské knihovny a knihovnice budou připravené vyhovět vašim přáním. Zkuste zatím najít všechny knihy, které jste si vypůjčili před rekonstrukcí a přijďte si je vyměnit za nové. Věříme, že se vám u nás bude líbit.

Jaroslava Vítová, vedoucí městské knihovny

Fotogalerie: Nové foto z knihovny

Tento text připravil/a: Milena Moravcová Zveřejněno: 05. 08. 2009