živé vysíláníživé vysílání ohlásit závaduohlásit závadu počasí webkamera virtuální prohlídky

Názory a podněty občanů

Vážení spoluobčané,

v aktuálním infu z 26.5.2014 jsem si pro zodpovězení některých stále se opakujících dotazů a výtek ohledně akce Zbečník pomohla mailem od paní Kejzlarové. Učinila jsem tak s jejím souhlasem a ve víře, že se k lidem, kteří jsou již 3 měsíce sužováni stavbou, dostanou relevantní informace od všech investorů i zhotovitele stavby. Reakce na něj byly diametrálně odlišné. Obsahy sdělení jsem nijak neupravovala.  HN

Mail z 27. 5. 2014 od pana S. (pán uvedl celé jméno, ale myslím si, že jeho zveřejnění není podstatné)
Vážená paní starostko. Se zájmem jsem si přečetl Váš článek na internetu. Mohu potvrdit, že problémy se stavbou jsou. Např. roury na zbytku chodníku u školy trvají, výjezd z Chlomku nahoru hrozí srážkou atd. To jenom na okraj. Chtěl jsem ale napsat o jedné partě pracovníků ze Suchého Dolu, kteří pracovali na úseku kanalizace mezi mosty. Byl jsem pověřen, aby jste jim jménem občanů bydlících v této lokalitě poděkovala za jejich práci. Říká se, že člověk vydrží víc než kůň, oni vydrželi mnohem více. To ale není to hlavní. Dokázali i při tom tempu pomoci maminkám s kočárky, cyklistům přes překopy, po sobě dokázali i ty provizorní chodníky uklidit. Doufám, že poděkování z vyšších míst jim na penězích nepřidá, ale aspoň potěší. Za všechny spokojené občany (mimo jednoho) S.

Reakce HN -  kanalizační roury byly odstraněny, firma se omluvila, že jimi zneprůchodnila zbývající torza chodníků … panu S. děkuji za upozornění. Na Chlomku je to opravdu nebezpečné, včera jsem tam projížděla. Je potřeba jezdit opravdu hodně pomalu a opatrně. Poděkování zaměstnancům z firmy pana Klímy jsem ráda tlumočila, informovala jsem i stavbyvedoucího.

Mail z 27. 5. 2014 od paní V. (paní také uvedla celé jméno)
Ahoj Hanko právě jsem si přečetla dopis  p. Kejzlarové. Je to všude stejné ti co zde nebydlí mají nejvíce připomínek. Dotyčné pani bych přála  pobyt ve Zbečníku celý měsíc a mít denní starosti  doprava do práce, nákupy a jiné. Každý si musí uvědomit, že žijeme na stavbě a ta se musí provést když to dalo tolik práce zajistit potřebné finance. Měla by se zeptat starších lidí jak se jim žilo když museli pro  vodu k pumpě nebo do studny. Já si pamatuji jak jsem chodila ke Kubečkům pro vodu k pumpě. Co se týče ježdění tak si každý musí uvědomit, že projíždí stavbou. Právě dne jsme byli svědkem toho jak jsem jel autodopravce Siegl z Prahy s vlekem - nákladní auto po chvíli musel couvat. Tak nevím co tady dělal. Asi by měl jít k očnímu, pokud já jako občan vjedu do zákazu vjezdu a chytnou mne tak zaplatím tučnou pokutu a příjdu  o body a co profesionálové. Ještě několik slov k pracím na stavbě. Zrovna včera jsme šli s pejskem na večerní procházku a došli k hasičárně. Pracovalo se ještě za tmy a to bylo skoro 22 hodin a říkali, že musí ještě obsypat bednění pro jímku. Závěrem chci poděkovat za úpravu objízdné cesty kolem hřiště. Hlavně pevné nervy a nenech se rozházet takovými dopisy.

Reakce HN – děkuji za slova povzbuzení, potřebuji je jako sůl.

Anonym z 28. 5. 2014
Vážená paní starostko, přesto, že je situace ve Zbečníku katastrofální, pořád se ji snažíme se sebezapřením snášet. Až po veřejném dehonestování paní Kejzlarové, která si dovolila popsat věci, tak jak jsou a pod které by se většina Zbečničáků jistě podepsala, Vám pár poznámek také napíšu. A bez podpisu proto, že se nechci dočkat přesně toho, co ta nešťastná paní, být vláčen ve Vašem sloupku. Práci firem popsala beze zbytku paní Kejzlarová, nemá cenu se opakovat, ale nehoráznost s kterou nám dáváte najevo svoji moc nad námi – občany, že nás snad nenecháte jezdit do práce, případně z práce domů, je opravdu zarážející. Jak jinak si vysvětlit slova „pokud nemá být dojezd k jednotlivým nemovitostem zcela omezen“ – to je vyhrožování??? Snad mají občané města Hronova – Zbečníka, také nějaká práva. A Vy, jako starostka máte mít víc pochopení pro stěžující se občany než pro firmy, které vše bagatelizují. Místo, aby někdo chtěl po firmách, aby dodržovali, co bylo slíbili, tak je necháte dělat si co chtějí. A že máte pozivní informace o stavu nálad občanů od pana Víta (který si u stavby silnice vyvíjí své soukromé aktivity), od pana Havelky (jeho manželka také pracuje na Městě Hronov)? A pan místostarosta na procházku se psem v době deště a bláta asi také nechodí …. Nájezdy k jednotlivým nemovitostem jsou slušné pouze u Gréců. Bylo slíbeno zaštěrkování cesty, aby byla sjízdná. Je to udělané pouze v malé části, většinou je to tankodrom vhodný pouze pro terénní auta. Usnadňujete si práci na úkor obyvatelů, kteří si ničí svůj majetek jen proto, aby se někdo další obohatil. Vytěžené žulové kostky a frézovaný asfalt se vesele odvážejí na soukromé skládky a nikoho to nezajímá. Jestliže má práce na silnici pokračovat až do konce října, je přístup firem a zástupců Města Hronova k občanům Zbečníka skandální a nehorázný. O víkendech, kdyby si obyvatelé mohli zařídit nákupy apod., kutají na silnici 2 – 3 chlapi a nikdo kolem nich neprojede. Vy to ještě vidíte jako jejich zásluhu. Snad jsou za práci placeni, ne? Na opravách silnic v jiných městech taková diletantská práce není vidět (neohánějte se Bukavici a berte si příklad tam, kde to dělají dobře). Buď se pracuje v jednom jízdním pruhu a druhý je sjízdný nebo se používají semafory. Pokud se o víkendech pracuje, tak pořádně a práce je za nimi vidět. Ale pokud to nezajímá osoby odpovědné za stavbu, určitě to bude zajímat někoho jiného. Třeba toho, kdo bude poskytovat dotaci na výstavbu kanalizace a silnice. A klidně to berte jako vyhrožování – na hrubý pytel hrubá záplata! Paní starostko, a už víckrát nepište, aby Vám kdokoliv volal nebo Vám psal a chtěl po Vás pomoc nebo alespoň pochopení. Přesvědčila jste nás, že to nemá smysl. Opravdu velké zklamání ve Vás.

Reakce HN – přemýšlím, kolik zloby a nenávisti vůči mé osobě si asi pisatel v sobě nosí. Mrzí mě to. Držím se zásady, že každý anonym má okamžitě skončit v koši. Naházet na někoho špínu a nemít v sobě ani trochu odvahy se pod to podepsat, na to musí mít člověk opravdu silný žaludek. I přesto prosím pisatele, aby se za mnou na radnici zastavil a dal mi možnost se k jeho dopisu vyjádřit.

Mail ze 3. 6. 2014 od paní L. z Rokytníka (paní také uvedla celé své jméno)
Dobrý den. Bydlím v Rokytníku u hlavní silnice a každý den vidím a slyším auta, která jezdí okolo a využívají objížďky na Červený Kostelec. Chápu, že někde se objížďka vést musí. Ale po Rokytníku není chodník a bohužel spousta aut nejezdí 30 km/hod. Pochopila bych, že je to pro někoho pomalé, ale někteří bohužel nejezdí ani 50 km/hod a letí obcí jako blázni a to i v odpoledních hodinách, kdy už jsou lidé a děti doma a pohybují se po cestě. A tuto rychlost nerespektují i někteří řidiči autobusů a nákladních aut. Objížďka je určena pro osobní auta a autobusy, ale jezdí tu i spousta kamionů, které tady nemají co dělat a když už tudy jede, tak místo aby jeli 30 km/hod, tak se ještě snaží předjet traktor před zatáčkou. Je to vážně hrůza.
Chtěla jsem se tímto zeptat, zda by se s tím nedalo něco dělat? Např. že by se tu občas objevila Policie a udělala kontrolu nebo měření rychlosti, aspoň pro výstrahu. Tento stav bude trvat ještě několik měsíců a brzy budou prázdniny. Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem L.

Reakce MSJT - Děkujeme za informaci. O situaci víme. Jednali jsme o situaci již s Policií ČR, dopravním oddělením. Také s Městskou policií Broumov, která má radar a může měřit rychlost. Naše městská policie vše koordinuje. Stejně jako Vy doufám, že se situace zlepší.

Doplnění HN – v pondělí 16. 6. bylo k železničnímu přejezdu v Žabokrkách doplněno dopravní značení, které zakazuje vjezd nákladních automobilů z důvodu tranzitu. Nákladním automobilům, které zajišťují zásobování a dopravu zboží či materiálu do místních firem, je vjezd samozřejmě povolen. Policie ČR i MP Hronov budou dodržování zákazu tranzitní dopravy nákladních automobilů ve směru na Velký Dřevíč, Rokytník i Stárkov namátkově kontrolovat.

 

Tento text připravil/a: Milena Moravcová Zveřejněno: 16. 06. 2014