živé vysíláníživé vysílání ohlásit závaduohlásit závadu počasí webkamera virtuální prohlídky

Co se právě děje v uzavřené hronovské knihovně?

Bourá se, mění se okna, dělají se elektrické rozvody. Práší se a je tam hlučno. Chodíme na kontrolní dny a sledujeme průběh prací. Chystáme se vybrat design podlahových krytin, zvažujeme barvy stěn. Chceme, aby všechno ladilo a všem se u nás po nastěhování zpět líbilo. Stýská se nám po čtenářích a známém prostředí. Náš Projekt polsko české spolupráce však stále běží a tak vám nabízíme krátký pohled na naše nejnovější akce s dětmi a partnery knihovníky.
Městská knihovna v Kudowě Zdroji začala se stavebními úpravami již počátkem února 2009. Provizorní pracoviště měli naši kolegové v místní galerii (Cyganeria) a v současné době se již stěhují do upravených prostor. Knihovna bude konečně vybavena odpovídající výpočetní technikou, bude se budovat vlastní databáze knižního fondu. Uprostřed přesunu do původního objektu připravili naši kolegové setkání dětí ve skanzenu lidové kultury v Kudowě Zdroji. Akce pro polské a české děti se konala 28. května ke Dni dětí a při pestrém programu se sešlo téměř 40 malých nadšenců od 8 – 9 let se svými pedagogy a knihovníky obou měst. Po absolvování společenských her následovalo opékání buřtíků, to ocenily zejména polské děti. Dospělí si pochutnávali na čerstvém chlebu, domácí škvarkové pomazánce a kyselých okurkách. Po svačině se děti zapojily do soutěží o pohádkových postavách a navštívily keramickou dílnu a kovárnu. V zábavním koutku Colorado se s chutí vyřádily v nafukovacím hradu, skluzavkách a mezi hromadami pestrých míčků. Přes nepřízeň počasí se účastníci vraceli spokojení domů. Druhý den dostaly české děti diplomy za účast na setkání a propagační předměty k Projektu (bloky a tužky).
V pondělí 15. června se vydají české knihovnice do polské knihovny. V 16 hodin odpoledne budou hosty klubového setkání diskusního klubu knih při městské knihovně.
Další společné akce budou probíhat dle plánu od konce září 2009, kdy se chystáme navštívit Muzeum textilu v České Skalici a starou školu, kde kdysi sedávala v lavici Božena Němcová.
Výjezdní setkání proběhne v naší režii a kromě českých dětí se ho zúčastní děti a knihovníci z Polska. Příště o postupu rekonstrukce a knihovnické práci v provizoriu.

Jaroslava Vítová, vedoucí knihovny

 

 

Fotogalerie: Akce knihovny

Tento text připravil/a: Milena Moravcová Zveřejněno: 02. 06. 2009