živé vysíláníživé vysílání ohlásit závaduohlásit závadu počasí webkamera virtuální prohlídky

Nápojové kartony

ilustrační foto: Nápojové kartony

Vážení a milí čtenáři,

nápojové kartony, které jsou známé i jako tetrapaky jsou krabice na mléko, džusy, víno a jiné potraviny. Nápojové kartony jsou ze sedmdesáti procent tvořeny vysoce kvalitním papírem, který obalu dodává potřebnou tuhost, a dalšími vrstvami, jako jsou polyetylenové fólie, případně hliníková fólie, které zajišťují nepropustnost obalu vůči kapalinám, plynům, nebo UV záření. Takto vrstveným obalům se říká kompozitní, nebo také kombinované obaly. Právě proto, že jsou tyto krabice vyráběny z velmi kvalitního papíru, jsou cennou surovinou pro výrobu kvalitního recyklovaného papíru. Proto se již od roku 2003 na různých místech ČR sbírají, dotřiďují a zpracovávají.

Použité nápojové kartony v domácnosti je dobré vypláchnout velmi malým množstvím vody a nechat okapat, tak zabráníte případnému vzniku zápachu a můžete je tak doma neomezeně dlouhou dobu skladovat. Pak je již stačí odložit na správné místo. Symbolem pro sběr nápojových kartonů jsou oranžové samolepky, které označují nádobu, do které je možné nápojové kartony odložit. Obce mají několik možností, jak nápojové kartony sbírat. Jednak je možné nádoby sbírat do samostatných nádob a kontejnerů, jako například v Praze, Liberci, či Olomouci, nebo do již stávajících kontejnerů na papír, nebo na plasty. Tuto variantu zvolilo i město Vysoké Mýto, která je z hlediska provozních nákladů nejlevnější. V takovém případě se jen na kontejner s plasty nalepí oranžová samolepka, a nápojové kartony se mohou sbírat do jedné nádoby společně s plastovými obaly. Obsah barevných kontejnerů se totiž v každém případě musí ještě dotřídit na dotřiďovací lince, kde se musí zbavit nečistot, roztřídit na jednotlivé druhy a slisovat, a teprve potom je možné je předat k recyklaci. V případě Vysokého Mýta se tak z obsahu žlutého kontejneru vytřídí jedna hromádka navíc – nápojové kartony. Nápojové kartony je možné sbírat i do plastových pytlů, tato metoda je vhodná hlavně do zástavby s rodinnými domy.

Vytříděné a slisované nápojové kartony se převážejí do papíren, kde se rozvlákňují stejně jako sběrový papír. Takto se získá velmi dlouhé papírenské vlákno a výmět, tvořený polyetylenem a někdy i hliníkem, který je možné dále zpracovávat, buď na nové výrobky, nebo na jednotlivé suroviny, nebo se po důkladném vysušení mohou použít pro výrobu energie. V naší republice nápojové kartony zpracovávají papírny ve Větřní. Druhou variantu pro recyklaci nápojových kartonů je výroba stavebních desek. Při tom se nápojové kartony nadrtí na malé kousky, rozprostřou se do formy a při teplotách přes 200°C se lisují. Roztavený polyetylen funguje jako pojidlo, které celou desku pevně spojí. Výsledný materiál se používá podobně jako sádrokarton, ale vyrábějí se z něj i tepelně izolační panely, ze kterých se staví celé domy. V Česku už jich stojí několik desítek a staví se nové. Celý systém provozuje společnost Flexibuild z Brna, ale jedná se o technologii již vyzkoušenou a fungující. V jiných zemích se do desek přidávají další plnidla a pak slouží k výrobě nábytku, školních lavic a dalších výrobků.

 

Tento text připravil/a: Milena Moravcová Zveřejněno: 15. 01. 2013